Brazilia: Moștenirea culturală a unui sport

479

Brazilia nu este doar țara brăzdată de cel mai lung râu– fluviu- Amazonul cu o sa lungime aproape de necrezut de 6.4 mii kilometri. Malurile acestui fluviu emblematic, cel mai lung râu, au dat naștere unor bogate tradiții indigene, cultură vibrantă și o dragoste lăuntrică față de sportul ca o constantă a vieții umane.
Tocmai din aceste motive nu este deloc surpinzător că pe malurile a ceea ce numim astăzi cel mai lung râu, în țara Amazonului, s-a născut sportul de renume internațional, Capoeira. De fapt, denumirea acestei forme de luptă pentru atoapărare își are originea chiar în termenul utilizat de vechi băștinași ai teritoriului brazilian care desemnează pădurea.

Probabil cu toții am auzit la un moment dat termenul de „Capoeira”. Este la fel de probabil ca să ne fi format astfel o idee generală, mai mult sau mai puțin vagă despre ce semnifică de fapt acest substantiv. În acest sens, cu toții am auzit că termenul acesta cu o sonoritate aparte desemnează o formă de arte marțiale de origine afro-braziliană. Acest caracter profund ancorat în tradiția indigenă poate fi una din explicațiile pentru aspectele spirituale și ritualice ale acestei forme de mișcare. Această formă de artă marțială poate fi caracterizată pe scurt ca fiind o fuziune între dans, acrobație, mișcări de luptă și caracter ritualic susținut de muzica specifică ce oferă sonorizarea oricărei demonstrații veridice de Capoeira.

În secolul XIX sportul Capoeira a fost scos în afara legii în Brazilia, până în anii treizeci ai secolului trecut, când a fost inițial practicat din nou, importând unele elemente din Jiu Jitsu. Încă din anii șaptezeci, Capoeira a crescut în popularitate dincolo de hotarele Braziliei și ale Americii Latine. În 2014, această formă de arte marțiale a fost inclusă în patrimoniul UNESCO.

Dacă vă doriți să admirați o partidă de Capoeira chiar în leagănul acestui sport, în statul brăzdat de cel mai lung râu, cu siguranță un concediu în Brazilia este unul din visele dumneavoastră. Cu o asigurare de călătorie de la AXA puteți preveni și remedia orice neplăceri ce pot apărea pe parcursul călătoriei.”